UNIVERSITATEA DIN TEL AVIV

Oamenii de știință din Israel au descoperit o procedură medicală prin care pot încetini procesul de îmbătrânire.

Cercetătorii din cadrul Universității Tel Aviv (TAU) și cei ai Centrului Medical Shamir din Israel au descoperit o metodă terapeutică prin care pot opri îmbătrânirea celulelor sanguine și inversa procesul de îmbătrânire. Terapia revoluționară presupune aplicare de tratamente cu oxigen într-o cameră hiperbarică. Astfel, s-a observat faptul că a fost posibilă inversarea a două din procesele majore asociate îmbătrânirii: scurtarea telomerilor (regiunile protective aflate la ambele capete ale fiecărui cromozom) şi acumularea de celule bătrâne în organism.

Cercetarea a avut la bază o analiză a celulelor imunitare care conțin ADN obținut din sângele subiecților.„Echipa pe care o coordonez este implicată de mulți ani în cercetări și tratamente hiperbarice. În acest studiu am dorit să evidențiem impactul acestui tip de terapie asupra vârstnicilor sănătoși și să descoperim dacă terapia poate opri procesul de îmbătrânire” a precizat profesorul Shair Efrati de la Universitatea de Medicină Sackler şi directorul departamentului de medicină hiperbarică de la Centrul Medical Shamir, citat de Neuroscience News.

Cercetătorii au expus 35 de indivizi sănătoşi cu vârsta de peste 64 de ani unor serii de 60 de sesiuni hiperbarice pe parcursul a 90 de zile. Fiecărui participant i-au fost prelevate mostre de sânge înainte de începerea tratamentului, pe parcursul acestuia şi la o perioadă de timp după încheierea sesiunilor. Cercetătorii au analizat apoi diferitele celule imunitare din sânge şi au comparat rezultatele.

Astfel, au concluzionat faptul că procesul de îmbătrânire poate fi inversat prin alungirea telomerilor de la capetele cromozomilor. Aceștia au crescut cu 20-38% , în loc să se scurteze.

Enter your keyword